Külső szíved boldog dobbanása

Tények és érdekességek a babákról

I. rész

 

Időbe telik megismerni egy újszülött babát, kiismerni viselkedését, ráhangolódni jelzéseire, érzéseire. Most összegyűjtöttünk nektek néhány érdekes információt a kisbabákról, melyek között biztosan találsz néhány meglepő adatot.

  1. A kisbabáknak kétszer olyan magas a pulzusuk, mint a felnőtteknek.
  2. Légzésük ritmikája meglehetősen egyenetlen. Előfordulhat olyan is – főként alvás közben –, amikor 5-10 mp is eltelhet két lélegzetvétel között. (Ha több idő telik el, akkor mindenképpen hívjunk segítséget, mert baj lehet!) Ugyanakkor sírás után vagy felzaklatott állapotban jóval szaporábban vehetnek levegőt a babák – akár másodpercenként is.
  3. A csecsemők átlagosan 2 órát töltenek sírással egy nap folyamán. Természetesen ez az állapot nem tart örökké. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 6 hetesen a leghangosabbak a babák, ám kb. 3 hónapos korukban javulni látszik a helyzet, és nyugodtabbá válnak.
  4. Ha már sírás, akkor érdemes megemlíteni, hogy a babák kb. 3 hónapos korukig nem könnyeznek, mivel a könnycsatornájukban nem termelődik elegendő könny, csupán a pici szemének általános védelmére szolgáló mennyiség.
  5. A babák rövidtávú memóriája jobb, mint a felnőtteké.
  6. Már az anyaméhben is képesek hangot képezni a babák és már hallanak is, így a külvilág zajait is érzékelik.
  7. Az előző állításból következik, hogy a harmadik trimesztertől a babák az édesanyjuk hangját is hallják, és szinte teljes bizonyossággal felismerik azt akár több női hang közül is a születésük után.
  8. A babák kezdetben nem tudnak egy dologra fókuszálni. Számukra minden tárgy, szín, mozgás stb. újdonság, felfigyelnek minden egyes változásra, nem szelektálják az őket érő külső ingereket, információkat. Tudjuk jól, hogy ez a későbbiekben változni fog, hiszen felnőtt korunkban mindannyian ki tudjuk zárni a külvilág valamennyi tényezőjét, ha kizárólag egy dologra szeretnénk koncentrálni.
  9. Rengeteg velük született reflexszel rendelkeznek az újszülöttek. Az egyik ilyen többek között a fogóreflex, ami azt jelenti, hogy a babák kezdetben mindent megragadnak, ami csak a kezük ügyébe kerül. A fogásuk olyan erős, hogy a saját testsúlyukat is elbírnák – persze ezt ne próbáld ki otthon! A másik, amit ki szeretnénk emelni, az az úszóreflex. A babák születésüktől kezdve „tudnak” úszni. Ezért is érdemes a babát már fiatalon babaúszásra vinni, de erről korábban már részletesebben olvashattatok a Babaúszás című cikkünkben.