Külső szíved boldog dobbanása

Szilárd táplálék bevezetése

Ahány baba, annyi szokás…akár így is szólhatna a mondás. Az, hogy mennyi ideig táplálkozik a baba anyatejjel vagy tápszerrel, teljesen egyénfüggő, a szilárd ételekkel azonban egy idő eltelte után minden babának meg kell ismerkednie.

Kezdeti időszakban a legfontosabb az anyatejes táplálás, azzal minden baba megkapja az immunerősítő vitaminokat, ásványi anyagokat, viszont 6 hónap elteltével önmagában az anyatej nem elegendő a növekedéshez.

A baba többféleképpen jelezheti, hogy készen áll a szilárd táplálkozásra, az első fontos megkülönböztetés, hogy állandóan éhes, a másik pedig az, hogy kívánja tőletek az ételt, nyitogatja rá a száját.

Szakértők szerint, ami ideális az a 4-6 hónapos kor, ilyenkor már a babák emésztőrendszere kezd érettebb lenni, ami a szilárdabb táplálkozást tekinti.

Az viszont nagyon fontos, hogy minél többféle táplálékot kóstoltassunk meg vele, mert ilyenkor még minden finom nekik , később már nehezebb lesz visszatérni a spenótról az almára 😊, viszont a fokozatosság elve a legfontosabb, minden új íz bevezetése után várjunk meg 3-5 napot, hogy nem váltott-e ki nála valamiféle allergiás reakciót (kiütések, duzzanatok, hasmenés), tehát amikor első táplálékhoz jut a baba, EGY összetevőből álljon, legyen szó húsról, zöldségről vagy gyümölcsről, mindezek püré formájában.

Ízesítések:

A pürésített zöldségeket egy kanál napraforgóolajjal vagy olívaolajjal dúsítsd, az alma vagy körte pürét meghintheted egy kis fahéjjal, a húsokra tehetsz egy kis oregánót, szerecsendiót, bazsalikomot.

Szélesedik a paletta:

A babák étrendjét úgy tudod kiszélesíteni, hogy a már kóstoltatott ételekkel variálsz.

Amikor már kóstoltattál a kicsivel mondjuk joghurtot meg avokádót, akkor a két ízt keverd össze, és csepegtethetsz hozzá egy kis lime-ot (de nem muszáj), és úgy adhatod neki együtt. Viszont azt vedd figyelembe, hogy a tejtermékeket csak 8 hónapos kortól adhatod neki.

Tudjuk azt is, hogy az ételekből nem csak az energia származik, hanem az is, hogy tápanyagokban gazdag legyen, és a leglényegesebb ilyenkor, hogy az agyát gyarapító, minőségi étrendről legyen szó. A legfontosabb táplálék ilyenkor a tojás, ezt 8-10 hónapos kortól már be lehet vezetni, viszont csak a tojássárgáját adhatjuk ilyenkor, a fehérje allergén, azt későbbre kell hagyni.