Külső szíved boldog dobbanása

A szoptatásról

Manapság számos előnyeit ismerjük a szoptatásnak, az érzelmi kötődésről nem is beszélve, ami ezáltal alakul ki az anya-gyereke között. A sok pozitív dologból kiemelnénk pár legfontosabb tudnivalót, ami biztosan meggyőzi az anyukát arról, hogy kár lenne megvonnia magát és gyermekét ettől a kivételes élménytől 😊, ráadásul ami a legfontosabb az az, hogy az anyatej mennyisége és minősége alkalmazkodik a baba igényeihez!  :

  • az anyatej immunológiai védelmet biztosít a gyereknek
  • az igény szerinti szoptatás elősegíti a gyerekeknél a táplálékfelvétel feletti kontroll kialakítását: szükségletei szerint tanul meg enni
  • rengeteg betegség (pl. szív és érrendszer) kialakulását csökkenti
  • a szülés után közvetlen megkezdett táplálás elősegíti a méh összehúzódását, mérsékli az anya vérveszteségét
  • csökkenti az anyánál a mellrák és petefészekrák kialakulását, minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál inkább.

Sokan aggódnak, hogy nem lesz megfelelő az anyatej minősége a babának, például nem lesz olyan laktató, amitől gyarapodni tud a baba, de meg kell hogy nyugtassunk minden anyukát, mivel az anyatej olyan „intelligens” táplálék, ami teljes mértékben a baba igényeihez idomul. Hihetetlenül hangzik, de más az összetétele aszerint, hogy újszülött babáról vagy fél évesről van szó, illetve az is számít, hogy mely napszakban fogyasztja azt a babád, mivel reggel sokkal több a víz tartalma és az estéhez közeledve már tartalmasabb, zsírosabb étkezést biztosít a gyereked számára.

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy vannak a baba életében ún. növekedési ugrások, amik azt jelentik, hogy bizony az anya érezheti azt, hogy kevés a babájának az anyatej mennyisége, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy gyakrabban kéri a cicit, illetve sokkal nyűgösebb és sírósabbá válik. A legnagyobb hiba az az, amit ilyenkor elkövetnek az anyukák, hogy azt gondolják, most már nem elegendő az adott táplálék, amit biztosítani tud a gyermekének, és nagyon hamar a tápszerhez nyúlnak vagy akár abbahagyják a szoptatást. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy tudjuk azt, hogy ez az állapot legfeljebb pár napig tarthat, amíg az anyatej mennyisége beáll arra a szintre, ami már elegendő a babának. Ezek a növekedési ugrások is sok kitartást igényelnek, de tudnunk kell, hogy ez tényleg el fog múlni. Bízzunk saját magunkban és a gyermekünkben!

Az, hogy esetleg mivel lehetne serkenteni a tej termelődését, nagyon összetett dolog, mivel két szervezet sem egyforma, viszont az tényleg nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kell bevinni ilyenkor az anyukának, mivel amit megeszünk, azt a tápanyagot tudjuk átadni.  A mennyiséggel viszont vigyázni kell, mivel a legtöbb szoptatós anyuka ilyenkor hízik meg, azt hiszi, hogy dupla annyi ételt kell bevinnie, mivel két ember helyett eszik. Ez nem igaz, bőven elegendő a napi 3-5 étkezés, itt is az a fontos, hogy a minősége legyen az, ami megfelelő. A folyadék mennyiséget viszont növelni kell, mivel leginkább ez a kulcsa annak, hogy a tejmennyiség növekedjen és elegendő legyen a gyerek számára.

A következtetést levonva, talán magyarázatra sem szorul, hogy a szoptatás számos előnyei magáért beszélnek…Ne hagyd ki ezt a kivételes élményt 😊