Külső szíved boldog dobbanása

Tények és érdekességek a babákról

II. rész

Előző cikkünkben már megtudhattatok néhány érdekességet a babákról. Íme a folytatás! Ha még nem olvastad a Tények és érdekességek a babákról I. részét, akkor a címre kattintva megteheted.

10. Ritka esetben ugyan, de előfordulhat, hogy a baba tejfoggal/fogakkal jön a világra.

11. Az első évben elképesztő tempóban növekednek a kisbabák. Ha ez a ritmus nem lassulna, akkor akár 15x magasabbak lennénk felnőttként, mint most.

12. 5 éves korukig becsülik a tudósok azt az időszakot, amikor is a legfogékonyabbak, a legkönnyebben tanulnak a gyerekek.

13. Több csontjuk van, mint a felnőtteknek. Ez azzal magyarázható, hogy a csecsemő folyamatos fejlődése során később több csontja is összeforr.

14. A kisbabákban csupán egy csészényi vér csörgedezik az ereikben.

15. Kb. 7 hónapos korukig a babák képesek egyszerre nyelni és levegőt venni.

16. A kezdeti időszakban a csecsemők rövidlátók, kb. 30 cm távolságig látnak el csupán élesen, az ennél távolabbi környezetet homályosan látják. Valószínűleg ez azért alakult így ki, mert a babát a közvetlen közelében is rengeteg benyomás, inger éri, s a távolabbi tárgyak érzékelése tovább nehezítené az információk befogadását, feldolgozását. Persze ez a „speciális szűrő” az idő előrehaladtával megszűnik.

17. Agyműködésük a napok során a bevitt energia felét felemészti. A felnőttek esetében ez az energiafelhasználás a bevitt energia negyedét teszi ki.

18. Az újszülötteknek nincs térdkalácsuk, helyette még csak porcok találhatóak. A csont később alakul ki, körülbelül féléves koruk után.

+1 A csecsemőről való gondoskodás nem csak azt foglalja magába, hogy megetetjük, tisztába tesszük őket, ….. Talán nem is tudjuk, hogy már ilyen pici korban is mennyire fontos számukra a SZERETET. A közelség, a bőr a bőrrel érintkezés, az ölelés mind-mind azt bizonyítják, hogy mennyire fontosak is nekünk.

Ehhez kapcsolódóan ismét visszatérünk a síráshoz is. A baba sírásának mindig van oka! Sokszor hallani anyukáktól, hogy ha sír a gyerek, nem kell azonnal megvigasztalni vagy majd abbahagyja magától… Az igaz, hogy egyszer befejezi a sírást, de koránt sem azért, mert megnyugodott, elmúlt a sírást kiváltó – számára kellemetlen – ok, csupán elfárad. Fontos, hogy próbáljuk meg a picit megnyugtatni, segíteni neki, amiben csak tudunk. Ugyanis, ha figyelmen kívül hagyjuk a „segélykiáltását”, akkor egy idő után elveszti a bizalmát az anya felé. Úgy érzi, aki a legeslegközelebb áll hozzá, cserben hagyja, nem számíthat rá. Igaz ezekre az esetekre konkrétan nem emlékszik majd később a gyerek, azonban közvetett módon igen is nagy hatást gyakorol a személyiségére. Ezeket az első években szerzett tapasztalatokat tárolja, levonja a tanulságot és ezt egy életen át hordozza.

Ezért fontos óvnunk őket és odafigyelnünk, hogy milyen ingerek érik őket már ilyen fiatalon is.