Külső szíved boldog dobbanása

Babakelengye-lista

Az első baba érkezésekor az újdonsült anyukák képesek minden aprócseprő, cuki dolgot megvásárolni a születendő babájuknak, csak hogy semmiben se szenvedhessen hiányt. Ez teljesen érthető is, hiszen próbálnak minden esetleges történésre felkészülni. Tapasztalat híján azonban gyorsan rájönnek, hogy amit eleinte nélkülözhetetlennek hittek, az pár hónap múlva is ugyanott fog heverni a szekrény legfelső polcán... bontatlanul. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy némi támpontot adjunk a kismamáknak, mik is azok a dolgok, amik mindenképpen hasznosak lesznek az első hetekben, hónapokban. Ezeket a kellékeket, eszközöket már érdemes 1-2 hónappal a pici érkezése előtt beszerezni, mert így is, úgy is lesznek még időközben felmerülő plusz szükségletek. Nézzük is meg sorban, mik is a legnélkülözhetetlenebbek!

Babaruhák

Az apró csöppségek úgy nőnek napról napra, mint a gomba. Éppen ezért a ruhavásárlásnál nem érdemes túlzásokba esni a kisebb méreteket illetően: az 50-56 méretű ruhákból is persze be kell szerezni párat - bár valószínű, hogy azokat 1-2 hét után kinövi a baba -, de inkább az 56 és 62 méret közötti holmikból szükséges többet vásárolni. Legalább 10-15 db body és rugdalózó mindenképpen elengedhetetlen a bébiruhatárból. Emellett az évszaknak megfelelően egy-egy sapkára is szüksége van a picinek, mely nyáron az erős napsugárzástól, télen pedig a hidegtől óvja meg őt. Mivel az első hetekben a körömvágás szükségessége vitatott a védőnők körében is, így egy kis kesztyűcske is segíthet, hogy a pici ne karmolja össze magát a még kevésbé koordinált ficánkolása közben sem. Téli babák esetén ezek még kiegészülnek a zoknik, harisnya, pulóver és kiskabát beszerzésével.

Babaápolás, fürdetés

A babák érzékeny bőre extra törődést igényel, így fontos, hogy ennek megfelelően válasszuk ki a kívánt termékeket. Központi kérdés a megfelelő méretű és minőségű pelenka kiválasztása, illetve megtalálása, melynek vannak már mosható, illetve eldobható változatai is. A textilpelenka pedig szinte bármit helyettesíthet, erre majd te is rájössz! A mindennapokban nélkülözhetetlen a popsitörlő kendő, a popsikrém, a babaolaj, sampon és fürdető. A fürdetéshez szükségünk van egy babakádra (lehetőleg olyanra, mely csúszásgátlóval is rendelkezik) és legalább két kapucnis fürdőlepedőre. Sokan ajánlják a vízhőmérő használatát, ami kétségkívül hasznos, de abszolút nélkülözhető. A körömvágáshoz lekerekített végű kisollót használunk, a pici haját pedig bébi hajkefével fésüljük.

Babakelengye

Egészség

A babás-mamás háztartás egészségdobozának elengedhetetlen kellékei a babahintőpor, a steril vatta és gézlap, a fültisztító pálca, valamint a 70%-os alkohol (utóbbiak a köldöktisztításhoz szükségesek). A babák vitaminbevitelére is gondolnunk kell, így a Konakion (K-vitamin) és Vigantol (D-vitamin) is alapvető fontosságú. Betegség esetén jól jön a lázmérő és a babáknak szánt lázcsillapító kúp is. Egy orrszívót is mindenképpen be kell szerezni a csöppségnek, hiszen ez nagyban megkönnyíti mind a szülő, mind a baba dolgát.

Babaszoba

Azon túlmenően, hogy praktikusan és a pici nemének megfelelően berendezzük álmaink gyerekszobáját, fontosak az apróbb kellékek beszerzése is. Az alapbútordarabok mellett - mint a kiságy, a pelenkázó és a komód, ahol a kisbaba ruháit tároljuk - gondot kell fordítanunk a megfelelő matrac kiválasztására is (az egyik legkényelmesebb típusok egyike a kókuszmatrac). Évszaktól függetlenül szükséges 1 vastag és 1-2 vékonyabb takaró is. A lepedőből is el kellhet 3-4 darab, amit ajánlatos egy vízhatlan alátéttel kiegészíteni, hogy a matracot megóvjuk az esetleges szennyeződésektől, átnedvesedéstől. Célszerű egy pelenkaszemetest is elhelyezni a babaszobában. Az egyik legfontosabb egy légzésfigyelő eszköz beszerzése, ami ugyan költséges, de akár életmentő is lehet. Jól jöhet továbbá egy babaőr, illetve egy szobahőmérő is, bár ezek elhagyhatók.

Etetés

Az etetésre való felkészülésnél már nem csak a kisbaba igényeire kell gondolnunk, hanem a kismama kényelmét szolgáló eszközök beszerzésére is. Mikre is gondolunk itt? Elsősorban a mellszívó, a szoptatós párna, a mellbetét és a tejgyűjtő kagyló jelenthetnek könnyebbséget. Nélkülözhetetlenné válik ezentúl a sterilizáló folyadék, anyatejtároló szett, valamint a cumisüveg is a hozzá tartozó mosókefével és melegítővel. A későbbi babás bevásárlás megkönnyítéseképpen a cumiról, előkéről és műanyag kis evőeszközökről is előre gondoskodhatunk.

Utazás, mobilitás

Legelső gondolatunk mi más lehetne, mint a babakocsi. A legtökéletesebb babakocsi megtalálása pedig nem egyszerű feladat. Számtalan típus áll rendelkezésünkre, s a bőség zavarában szinte elveszünk. A legcélszerűbb egy 3in1 babakocsi beszerzése, mely egy hordozóvá alakítható résszel és pelenkázótáskával is rendelkezik. Persze erre a célra külön lehet vásárolni egy mózeskosarat vagy egy szimpla hordozót is. Az autóban való utazást is bababaráttá kell varázsolnunk, így szükségünk lesz egy biztonságos autósülésre, valamint egy napellenzőre is, mely védi a csöppséget.

Ezek a fentebb említett eszközök, kellékek a legalapvetőbbek egy újszülött számára. Persze nem létezik a babaváráshoz szükséges kellékek egyetemes listája, így mi is csak a leghasznosabbakat próbáltuk egy csokorba szedni. Ezen felsorolás összetétele egyénenként változhat; rövidülhet, vagy épp kiegészülhet a baba jókedvét szolgáló ringató hintával, játszócumival vagy egyéb más végeláthatatlan babajátékkal.

Letöltheto dokumentumok